17 Kasım 2008

Semt



Arapça, isim


1. Şehirde yerleşim bölgesi, yaka: “Şehri dolaşıyorum: Üç ayrı semte gittim.” -R. H. Karay.
2. Yan, taraf, cihet, yön.
Güncel Türkçe Sözlük



Uzun zamandır uğramadığım bir semte düştü yolum bu sabah. Malum istikamet Beyrut ve vize almam gerekti.
Sabahın erken saatleriydi, hep yürüdüğüm tarafından yürüdüm caddenin. Aynı kaldırımlardı ayaklarımın altındakiler. Tanıdılar adımlarımı. Köşedeki çiçekçi, ‘Günaydın’ dedi kocaman gülümseyerek. Soru soran gözleri, gülümsemesinin ardında kaldı. İyi de oldu.

Beklemem gerekti biraz. En yakındaki kafeye girdim. Dün geceden sonra kazan gibiydi kafam. Bir su ve portakal suyu siparişi verdim. Önce alka – seltzer’imi içtim, sonra portakal suyumu. Karşı masamda entelejensiyanın iki ünlü şahsiyeti oturuyordu. Gazete okumama gerek kalmadı. Bir bir anlattılar birbilerine gazetelerde neler olduğunu. Göz hapsinde gibiydim. Rahatsız oldum. Sandalyemi yana çevirdim. Güldüm içimden. Ne tanıdık bir sahneydi. Kaç kereler izlediğim ucuz bir filmdi bu. ‘Ne zavallıyız aslında’ diye geçti aklımdan. Sonra cümlenin gizli öznesini derhal değiştirdim.

Vize memuru çalıştığım üniversitede yüksek lisans yapıyormuş. Aksanlı Türkçesiyle ‘Hocam, hocam’ diyerek bir çırpıda hallediverdi işlerimi. Benimle birlikte küçük odada bekleyenler, merakla bakıyordu bana. Yaşlıca bir hanım, ‘aa bu yaşta ne hocasısın sen bakayım’ diye sordu. Söyledim ama inanmadı. İnandırmam gerekmiş gibi geldi o an. Yaşımı söyledim. Şaşırdı. ‘Eee minyonsunuz ya ondan’ dedi. Bu cümlenin de öznesi değişmişti. Siz olmuştum yaşıma hürmeten. Bir yaşım vardı benim. Çoğu kez hiç aklıma gelmeyen.

Konsolosluktan çıkar çıkmaz evime geldim. Hayal kurmak için güzel bir gündü. Başka bir şehri düşündüm, adımlarımı hiç tanımayan sokakları. Beyrut’u düşündüm.
Bir semtin bir anda insanın hayatından nasıl çıktığını düşündüm. Bir semt çıkarken hayatımdan, uzak bir şehrin aniden nasıl da girdiğini hayatıma. Girebildiğini...

Fon Müziği: Vagabonds - New Model Army

2 yorum:

Karōshi dedi ki...

Korkuyorum .. Bir gidicen hep gidicen diye.. Beni bırakma.. Beni bırakma...

kinik dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.